Frameprothese concept

Een frameprothese is een vervanging voor verloren tanden of kiezen. Het wordt gemaakt van metaal, waarop een tandvleeskleurig kunsthars wordt aangebracht. Hierop worden de kunsttanden- of kiezen gezet. De constructie zit met metalen haakjes of slotjes om de aanwezige tanden of kiezen. De haakjes of slotjes zitten aan de achterkant van de tanden en kiezen en zijn dus (meestal) niet zichtbaar vanaf de buitenkant. Het frame zelf is uitneembaar en dus makkelijk te reinigen

De voordelen van een frameprothese Bij Tandartspraktijk T. Broekman - Teggelaar:

  • Tandprotheticus aanwezig in hetzelfde gebouw
  • Moderne apparatuur en behandelmethoden
  • Een frameprothese voelt aan als echte tanden
  • Bij een frameprothese blijft het gehemelte vrij, waardoor de smaak niet verloren gaat

020 642 7255 Inschrijven

Stappenplan bij het plaatsen van een frameprothese

Het ontwikkelen en het plaatsen van een frameprothese gaat meestal via de volgende stappen:

  1. Onze tandprotheticus bekijkt de huidige situatie en maakt afdrukken van beide kaakdelen. De tandprotheticus ontwerpt de prothese en bepaald de kleur van de tanden die gebruikt gaan worden.
  2. Een tweede afdruk wordt gemaakt om de perfecte pasvorm van de prothese te bepalen.
  3. Door middel van een beetplaat wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak elkaar raken. De prothese wordt zo ontworpen dat deze precies aansluit met het resterende gebit.
  4. De prothese wordt op de wasplaat gezet om te kijken of deze overeen komt met de kleur van het gebit en of de tanden en kiezen op de juiste manier aansluiten.
  5. De prothese wordt in de mond geplaatst. Er wordt direct gekeken of deze pijn veroorzaakt en/of klemt.

Nazorg

Het is helaas onoverkomelijk dat de prothese in het begint hinderlijk en onnatuurlijk aanvoelt. Toch is het noodzakelijk om de frameprothese in de mond te houden, dit went vanzelf. Vooral de eerste 24 uur moet de prothese in de mond blijven. De zwelling van het tandvlees kan er namelijk voor zorgen dat de prothese niet meer past. Zolang de prothese in de mond gehouden wordt, kan dit probleem niet voorkomen. Na de behandeling kan het gebit gevoelig en pijnlijk aanvoelen. Hiervoor mogen pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen gebruikt worden.

Na de eerste dag kan de frameprothese uit de mond gehaald worden en gereinigd worden (zie reinigingstips frameprothese). Vooral tijdens de eerste dagen blijft het belangrijk om de prothese ook ’s nachts te dragen.

Slinkende kaak en prothese rebase

De kaak waar de tanden zijn verwijderd en plaats hebben gemaakt voor de frameprothese zal gedurende 6 maanden slinken. De prothese zal dan aangepast moeten worden. Dit wordt ook wel een rebase genoemd. De kosten voor deze rebase worden volledig vergoed door de verzekering. Na de rebase zal de prothese weer goed aansluiten.

Kosten en vergoeding frameprothese

Aantal elementen

Kosten

Boven tanden en kiezen

Één tot en met vier elementen

€ 726,76

Vijf tot en met dertien elementen

€ 893,67

Boven, alleen kiezen

Één tot en met vier elementen

€ 704,78

Vijf tot en met dertien elementen

€ 822,07

Onder tanden en kiezen

Één tot en met vier elementen

€ 691,01

Vijf tot en met dertien elementen

€ 851,77

Onder, alleen kiezen

Één tot en met vier elementen

€ 683,93

Vijf tot en met dertien elementen

€ 801,22

Standaard vergoeding uit de tandartsverzekering

De frameprothese wordt vergoed uit een aanvullende tandartsverzekering. Het exacte bedrag dat wordt vergoed verschilt per verzekering.

Reinigingstips frameprothese

Het is belangrijk om de frameprothese na elke maaltijd te reinigen, aangezien hier veel etensresten aan blijven zitten. Voor het reinigen bestaan speciale protheseborstels. Gebruik geen tandpasta, aangezien dit teveel schuurt. Hierdoor kan de prothese op den duur bros worden. Reinig ook het slijmvlies onder de frameprothese en het eigen gebit. Hiervoor gebruikt u een gewone zachte tandenborstel met tandpasta. Besteed extra aandacht aan de kiezen en tanden waar de prothese op steunt.

Verschillen frame- en plaatprothese

De prijs van een plaatprothese is lager dan van een frameprothese, maar brengt meer risico’s met zich mee. Een plaatprothese rust geheel op het tandvlees, wat sneller tot tandvleesproblemen kan leiden. Bij een plaatprothese vangt het tandvlees de kracht op van het kauwen. Ook blijft voedsel makkelijk onder de plaatprothese zitten, wat de kans op ontstekingen van het tandvlees verhoogd. Welke prothese het meest geschikt is, is niet van tevoren te zeggen. De tandarts kan hierin het beste adviseren.

Meer informatie over frameprotheses

Op zoek naar meer informatie over frameprotheses of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via 020 642 7255 of vul onderstaand contactformulier in.

Naam*
E-mailadres*
Telefoonnummer
Bericht*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen je op ons Privacy- en cookieverklaring.