Verstandskiezen trekken

Verstandskiezen komen bij de meeste mensen door tussen het 18e en 25e levensjaar. De doorkomende verstandskiezen kunnen voor problemen zorgen, doordat ze vaak scheef groeien of te weinig ruimte hebben in de kaak. U kunt bij Tandarts T. Broekman-Teggelaar terecht om uw verstandskiezen te laten trekken.

020 642 7255 Inschrijven

Verstandskiezen trekken kosten

De kosten voor deze behandeling worden jaarlijks vastgesteld door de NZa. Dit betekent echter niet dat u in alle praktijken in Nederland hetzelfde betaalt. Daarbij maakt het verschil in de kosten of het laten trekken van verstandskiezen in onze praktijk kan plaatsvinden of dat we u moeten doorverwijzen naar de kaakchirurg. Vindt de behandeling in onze kliniek plaats, dan kunt u uw aanvullende tandartsverzekering raadplegen voor vergoedingen. Bij de kaakchirurg wordt (een gedeelte van) uw eigen risico in rekening gebracht. Bekijk onze tarievenlijst of neem contact met ons op.

De stappen van de behandeling

Uw verstandskiezen laten trekken gebeurt in vier stappen:

  1. We bespreken eerst waar u aan toe bent en hoe de behandeling zal verlopen.
  2. U krijgt een plaatselijke verdoving toegediend, zodat u niets voelt van de behandeling.
  3. De tandarts maakt uw tandvlees open, om uw verstandskies gemakkelijk te verwijderen.
  4. Na het verwijderen van de kies, hechten we de wond dicht en bijt u op een gaasje om het bloeden te stoppen.

Verstandskiezen trekken nazorg

Doordat u plaatselijk verdoofd bent, voelt u tijdens het trekken van uw verstandskiezen weinig of geen pijn.

Na de behandeling kunt u te maken krijgen van een drukkend gevoel door zwelling in uw mond. Dit geeft een vervelend gevoel dat met 3 á 4 dagen wegtrekt. Het is voornamelijk van belang dat u hier rekening mee houdt tijdens het verzorgen van uw tanden. Neem contact met ons op als u vragen heeft over eventuele pijnbestrijding.

In de eerste dagen na de operatie is het zaak om uw tanden voorzichtig te poetsen, maar kijk daarbij uit rond de hechtingen. De wond mag niet opnieuw gaan bloeden. Na een paar dagen lossen de hechtingen op en kunt u uw oude gewoontes weer rustig oppakken. Let er in deze paar dagen ook op dat u geen te hete dranken nuttigt; die kunnen de hechtingen namelijk eerder oplossen dan de bedoeling is. Ook bukken en zwaar tillen kunt u beter niet doen, dan komt er te veel druk op de wond te staan.

Wanneer verstandskies laten trekken?

De meeste mensen laten verstandskiezen trekken tussen hun 18e en 25e levensjaar of wanneer ze doorkomen en problemen (kunnen gaan) veroorzaken. Meestal vindt het verwijderen van de verstandskiezen preventief plaats, om te voorkomen dat de verstandskiezen op latere leeftijd problemen veroorzaken. Het is natuurlijk ook zo dat u op jongere leeftijd sneller herstelt.

Hoelang houdt u rust na het trekken van uw verstandskiezen?

Het verschilt per persoon hoelang de hersteltijd is. Over het algemeen is een rustperiode van 3 tot 5 dagen zonder lichamelijke inspanning aan te raden. Het is ook beter om niet te roken of alcohol te drinken in de periode dat de wond aan het helen is. Dit is meestal ten minste 5 dagen. Gebruikt u voorgeschreven medicatie, raadpleeg dan altijd uw arts of een dergelijke ingreep mogelijk is en bespreek dit met uw tandarts.

Neem contact op met ons

Bent u benieuwd naar hoe u zich kunt inschrijven voor onze praktijk of wilt u direct een afspraak maken? Dit doet u door ons contactformulier in te vullen of direct te bellen naar 020 642 7255. We helpen u graag uw mondgezondheid te verbeteren.