Gaatje vullen concept

Wanneer u vermoedt dat u een gaatje heeft, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten onderzoeken. Zo voorkomt u namelijk verdere complicaties. De tandartsen van Tandarts Rivierenbuurt zijn gespecialiseerd in het bestrijden van gaatjes en tandbederf. Zij zorgen ervoor dat uw gaatje snel en effectief wordt gevuld. Samen zorgen we ervoor dat u snel van uw klachten af komt. Tandartspraktijk Broekman-Teggelaar is gunstig gelegen in Amsterdam-Zuid.

 • Snel en effectief een gaatje vullen
 • Zeer ervaren en deskundige tandartsen
 • Ter voorkoming van een complexe behandeling
 • Vestiging gemakkelijk te bereiken
 • Eenvoudig online een afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Bel ons via 020 642 7255 of vul het contactformulier in. Nieuwe patiënten kunnen zich eerst inschrijven via de onderstaande knop.

020 642 7255 Inschrijven

Symptomen van een gaatje

Gaatjes gaan niet altijd gepaard met symptomen. Dit kan ertoe leiden dat u niet weet dat u een gaatje heeft. Soms treden er pas in een vergevorderd stadium klachten op. Voorbeelden van symptomen van een gaatje of tandbederf zijn:

 • Kiespijn bij het consumeren van koude, hete of zoete etenswaren.
 • Slechte adem en een vieze smaak in de mond.
 • Donkere verkleuringen of witte vlekken op de tand of kies.
 • Een groefje in de tand of kies.

Omdat gaatjes en tandbederf niet altijd gepaard gaan met klachten, is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts. De tandarts kan een gaatje snel spotten en behandelen. Zo voorkomt u een complexe behandeling in de toekomst.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan door het consumeren van zoete of zure etenswaren. De bacteriën die van nature aanwezig zijn in tandplak zetten de suikers in voeding om in zuren. Deze zuren tasten het glazuur aan. Wanneer u te vaak van deze etenswaren nuttigt en daarbij uw gebit niet goed onderhoudt, kan dit leiden tot tandbederf. In de meeste gevallen ontstaan gaatjes tussen de tanden en kiezen. In sommige gevallen ontstaan ze bovenop de kies. Het gaatje breidt zich verder uit onder het tandglazuur. Wanneer het gaatje onder het glazuur groter wordt, stort uiteindelijk het bovenliggende tandglazuur in. Op dat moment kunt u zien dat er een gaatje zit.

Wanneer moet ik een gaatje laten vullen?

Zodra een tand of kies een gaatje bevat, zal het tandbederf zich steeds verder uitbreiden. Vooral als de mondhygiëne niet goed is en u zoete etenswaren blijft nuttigen. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig op controle gaat bij de tandarts. Zo voorkomt u verdere klachten die veroorzaakt worden door het gaatje. Ga zo spoedig mogelijk langs bij de tandarts wanneer:

 • De tand of kies is aangetast door een gaatje.
 • Een stuk van de tand of kies is afgebroken.

Zijn uw tanden of kiezen afgebroken of beschadigd door een ongeluk? Dan is er sprake van spoed. U kunt dan contact opnemen met de spoeddienst.

Hoe worden gaatjes gevuld?

Het vullen van een gaatje gebeurt volgens de volgende stappen:

 1. De tandarts begint de behandeling door plaatselijke verdoving toe te dienen. Zo ervaart u geen pijn tijdens de behandeling.
 2. Om het geinfecteerde weefsel te verwijderen, maakt hij het bestaande gaatje groter.
 3. De tandarts verwijdert het aangetaste deel van de tand of kies met een speciale boor.
 4. Met een cariësdetector controleert hij of alle cariës is verwijderd.
 5. Indien nodig brengt hij een onderlaag aan om de tandzenuw te beschermen.
 6. De tandarts maakt het oppervlak schoon, zodat het vulmateriaal zich goed kan hechten.
 7. Hij vult de tandholte met vulmateriaal. Bij Tandartspraktijk Broekman-Teggelaar hebben we vullingen van composiet in allerlei tinten wit, zodat de vulling goed aansluit bij de kleur van uw gebit.

Na het vullen van het gaatje kunnen uw tanden een beetje gevoelig zijn. De gevoeligheid neemt snel weer af.

Kosten gaatje vullen

De tarieven voor het vullen van een gaatje zijn bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit en zijn bij alle tandartspraktijken hetzelfde. Bekijk een overzicht van de kosten op onze pagina met tarieven.

Gaatjes voorkomen

 • Poets uw tanden tweemaal per dag met een fluoridetandpasta.
 • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 keer per dag.
 • Wacht minimaal een uur met tandenpoetsen na het nuttigen van zure dranken, zoals sinaasappelsap.
 • Gebruik een elektrische tandenborstel.
 • Gebruik in overleg met uw mondhygiëniste of tandarts, ragers, tandenstokers of flosdraad om de ruimten tussen uw tanden en kiezen schoon te maken.
 • Ga minimaal twee keer per jaar op controle bij de tandarts en in overleg, bij de mondhygiëniste.

Gaatje vullen bij Tandartspraktijk Broekman-Teggelaar in de Rivierenbuurt

Vermoedt u een gaatje? Het is belangrijk dat u dit tijdig laat vullen. Zo voorkomt u complexe behandelingen. Een afspraak maken kan door te bellen naar 020 642 7255. Of vul het contactformulierin.

Bent u nog niet eerder in onze praktijk geweest? Dan kunt u zich eerst eenvoudig inschrijven. Bekijk ook het overzicht van onze andere behandelingen.

Hoofdvestiging:
Bernissestraat 12A
1079 ZW Amsterdam

Neem contact op

Wilt u meer informatie over het vullen van een gaatje? Bel ons via 020 642 7255 of vul het contactformulier in. U krijgt zo snel mogelijk een reactie van ons. Nieuwe patiënten kunnen zich eerst online inschrijven via de onderstaande knop.

020 642 7255 Inschrijven