Mondhygiënist in Amsterdam-Zuid

Mondhygiënist Nine

De mondhygiënist van tandartspraktijk Broekman-Teggelaar is Nine van der Zee

Onze mondhygiënist werkt nauw samen de tandartsen om uw mond zo efficiënt mogelijk te behandelen en uw mond gezond te houden. Op basis van uw persoonlijke behandelplan helpt de mondhygiënist om mond- en tandvleesproblemen te voorkomen.

 • Behandeling door een gekwalificeerde mondhygiënist met focus op preventieve zorg
 • Persoonlijk behandelplan gebaseerd op uw gebit
 • Gecombineerde afspraak met de tandarts en mondhygiënist

Een goede mondhygiëne voorkomt veel tandheelkundige problemen. Verzorg uw gebit zo goed mogelijk om het gezond te houden. Tandartspraktijk Broekman-Teggelaar te Amsterdam Zuid adviseert om twee maal per jaar een mondhygiënist te bezoeken.

Uw gebit wordt in onze praktijk door een professionele mondhygiënist gereinigd en gecontroleerd op potentiële problemen. Wij proberen uw bezoek, indien gewenst, zo goed mogelijk te combineren met uw tandartsbezoek. Zo hoeft u de praktijk maar één keer te bezoeken.

Neem contact met ons op via telefoonnummer 020 642 7255 om een afspraak te maken bij de mondhygiënist. Heeft u vragen of wilt u meer informatie, vul dan het contactformulier in.

020 642 7255 Afspraak maken

Voorkom problemen aan uw gebit

Wij raden u aan om de mondhygiënist periodiek te bezoeken als preventieve maatregel. Wij combineren uw bezoek aan de mondhygiënist met uw tandartsbezoek. Zo hoeft u de praktijk maar één keer te bezoeken. Het is echter ook mogelijk om alleen de mondhygiënist te bezoeken.

Tandvleesproblemen hebben vaak al schade aangericht, voordat u klachten krijgt. De mondhygiënist behandelt u preventief om ontstekingen en tandbederf te voorkomen. Ze adviseert u over de verzorging van uw gebit en geeft voorlichting over schadelijke voedingsmiddelen en de invloed van schadelijke gewoontes, zoals roken. Maak een afspraak voor preventieve mondhygiëne via telefoonnummer 020 642 7255 of via het contactformulier.

Gevoelig of ontstoken tandvlees

Ontstoken of gevoelig tandvlees, verkleurde tanden en een slechte adem zijn tekenen van een slechte mondhygiëne. Wanneer u klachten heeft verwijst de tandarts u door naar de mondhygiënist. Heeft u geen klachten, dan bepaalt u zelf wanneer u naar de mondhygiënist gaat. Door problemen in een vroeg stadium te behandelen, voorkomen we veel klachten. Daarnaast adviseert de mondhygiënist u hoe u klachten kunt voorkomen. Bij de volgende klachten is het aan te raden om een afspraak te maken met de mondhygiënist:

 • Tanden of kiezen die los zitten
 • Bloedend, rood of gezwollen tandvlees
 • Slechte adem
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Gevoelige tanden
 • Vaak gaatjes
 • Tandplak of tandsteen

DPSI score: het vaststellen van gebitsproblemen

Onze mondhygiënist zal tijdens de behandeling een DPSI (Dutch Periodontal Screening Index) meting uitvoeren. Tijdens deze meting controleert de mondhygiënist of het tandvlees bloedt bij het aanraken. Daarnaast kijkt de mondhygiënist naar de aanwezigheid van tandsteen en of het tandvlees is teruggetrokken.

Een andere belangrijke indicatie voor de gezondheid van het tandvlees is de ruimte die zit tussen de tanden en het tandvlees, ook wel pocketdiepten genoemd. Op basis van de meting krijgt elke tand een score van 0 tot 4.

Omschrijving

DPSI

Gezond tandvlees: roze van kleur en ligt strak om de tandhals

0

Gingivitis*: het tandvlees is lichtelijk ontstoken en bloedt bij het meten

1

Gingivitis in combinatie met tandsteen

2

Beginnende parodontitis**: de tandvleesontsteking is zich aan het uitbreiden naar het kaakbot

3-

Gevorderde parodontitis: botafbraak, tandwortels liggen gedeeltelijk bloot

3+

Parodontitis breidt zich uit richting de wortelpunt: kans op verliezen van tanden en kiezen

4

* Gingivitis: ontstoken tandvlees. Gezond tandvlees is roze. Ontstoken tandvlees is vaak rood van kleur, (lichtelijk) opgezwollen en bloedt sneller bij het tandenpoetsen.
** Parodontitis: vergevorderde tandvleesontsteking. De ontsteking gaat verder dan alleen het tandvlees; het tast ook het kaakbot aan. In een laat stadium kunnen tanden en kiezen losraken of ontstaat er ruimte tussen de kiezen en tanden.

Behandeling nodig?

DPSI

Uw tanden zijn gezond: Alleen periodieke controle nodig

0

Extra aandacht voor mondhygiëne is vereist. Maak een afspraak met uw mondhygiënist om verdergaande ontsteking van het tandvlees te voorkomen

1

Maak een afspraak met de mondhygiënist voor het verwijderen van tandsteen en een instructie voor mondhygiëne

2

Behandeling is nodig tegen parodontitis

3-

Uitgebreide paradontale behandeling is op korte termijn vereist om het gebit weer gezond te krijgen

3+/4


Behandelingen door de mondhygiënist

Bij klachten over het gebit onderzoekt de mondhygiënist de oorzaak van het probleem. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op om uw klachten te verhelpen. We bespreken het behandelplan met u, zodat u weet welke behandeling(en) we zullen uitvoeren.

Alle behandelingen

De mondhygiënist voert een of meerdere behandelingen uit, afhankelijk van uw klachten:

 • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag
 • Sealen van tanden en kiezen
 • Reinigen en egaliseren van worteloppervlakken
 • Grondig reinigen van het gehele gebit
 • Aanbrengen van fluoride
 • Adviseren over gebitsverzorging en -reiniging
 • Adviseren over gaatjes, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsmiddelen op het gebit

Tarieven en vergoeding

De kosten van een bezoek aan de mondhygiënist zijn afhankelijk van de benodigde behandeling. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt de kosten voor mondhygiëne landelijk vast. Hieronder staan de kosten van behandelingen bij de mondhygiënist.

M01

Preventieve voorlichting en/of instructie, per 5 min

€ 12,06

M03

Gebitsreiniging, per 5 min

€ 12,06

M05

Bijslijpen en/of behandelen melkelement

€ 24,20

M10/M20

Fluoridebehandeling vanaf

€ 21,51

T21

Grondig reinigen wortel

€ 21,51

T11

Onderzoek van het tandvlees met pocketstatus

€ 142,53

T12

Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus

€ 155,98

T52/53/54/55

Consult nazorg tandvleesbehandeling vanaf

€ 56,48

Voor kinderen tot 18 jaar wordt een behandeling bij de mondhygiënist vergoed vanuit de basisverzekering. Bent u 18 jaar of ouder, dan vergoedt uw zorgverzekeraar mondhygiëne niet vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering, dan wordt mondhygiëne meestal wel vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding.

Recensies over mondhygiëne

“Ik ben erg tevreden over de mondhygiënist. De communicatie is goed en de omgang is prettig. De mondhygiënist voert de behandeling pijnloos uit.” – Ina

“Goede ervaringen met mondhygiëne: duidelijke uitleg en deskundige behandeling!” – Samuel

“Ik laat mijn gebit regelmatig goed schoonmaken, en heb al jaren geen problemen meer gehad.” - Gerrit

Maak een afspraak met de mondhygiënist

Laat uw gebit preventief behandelen om klachten te voorkomen of maak een afspraak met onze mondhygiënist voor de behandeling van uw klachten. Wij proberen uw afspraak met de mondhygiënist en de tandarts aansluitend aan elkaar in te plannen. Zo hoeft u niet extra naar de praktijk te komen en kunnen de tandarts en de mondhygiënist hun werkzaamheden op elkaar afstemmen. Zo zorgen wij samen met u voor een optimale verzorging van uw gebit en mond.

Adres

Tandartspraktijk Bernissestraat
Bernissestraat 12a
1079 ZW Amsterdam

Tandartspraktijk Rijnstraat
Rijnstraat 179 
1079 HD Amsterdam

Openingstijden

Maandag 08.00-17.30
Dinsdag 08.00-17.30
Woensdag 08.00-17.30
Donderdag 08.00-17.30
Vrijdag 08.00-17.30

020 642 7255

Neem contact met ons op via telefoonnummer 020 642 7255 of via het onderstaande contactformulier. Wij plannen de afspraak met de tandarts en de mondhygiënist aansluitend na elkaar, zodat u de praktijk slechts één keer hoeft te bezoeken.
Naam*
E-mailadres*
Telefoonnummer
Bericht*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen je op ons Privacy- en cookieverklaring.