Plaatprothese

Een plaatprothese - ook wel partiële prothese genoemd – vervangt een of meerdere tanden en kiezen. De prothese is een goede oplossing wanneer een kroon, brug of implantaat niet ziet geïndiceerd is. De plaatprothese wordt gemaakt van een roze, tandvleeskleurig hars waarin de kunsttanden en -kiezen stevig worden vastgezet. De prothese rust op het slijmvlies in de mond. Indien nodig wordt de partiële prothese bevestigd aan de overige tanden en kiezen met ankertjes.

De voordelen van een plaatprothese bij Tandartspraktijk T. Broekman - Teggelaar:

  • Moderne apparatuur en behandeltechnieken
  • De prothese is uitneembaar, waardoor schoonmaken eenvoudig is
  • Patiënten beoordelen ons met een 9- op Zorgkaart Nederland

020 642 7255 Afspraak maken

Hoe gaat het plaatsen van een plaatprothese in zijn werk?

Wij leggen de behandeling stap voor stap uit, zodat u zich kunt voorbereiden op de plaatprothese.

1. Tijdens de eerste afspraak controleert de tandtechnicus door middel van een mondonderzoek de huidige status van uw gebit. Daarnaast worden er tussentijdse afdrukken gemaakt van beide kaakdelen om een prothese op maat te maken. Aan de hand van uw gebit wordt de geschikte tand- en tandvleeskleur bepaald.

2. Na de eerste afdruk wordt er een tweede afdruk gemaakt van het gebit om een optimale pasvorm te bepalen. De tandtechnicus brengt met behulp van een beetplaat in kaart hoe de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak elkaar raken. Doordat de prothese op maat wordt gemaakt, sluit deze perfect aan met het gebit.

3. Om er zeker van te zijn dat de kleuren in de prothese overeenkomen met die van het huidige gebit en tandvlees, worden de tanden op een pasplaat gezet. Daarnaast checken we of de plaatprothese en het gebit correct op elkaar aansluiten en of de kleur en de stand esthetisch in orde is.

4. Nadat de prothese uitgebreid is gecontroleerd, wordt de plaatprothese in de mond geplaatst. Er wordt direct gekeken of de prothese niet te strak zit, om pijn te voorkomen.

Risico’s en complicaties

Net als bij iedere tandheelkundige behandeling kunnen er pijnplekjes ontstaan. Zo kan het voorkomen dat het slijmvlies geïrriteerd raakt of ontsteekt. Bij eventuele complicaties kunt u binnen de openingstijden van Tandartspraktijk T. Broekman – Teggelaar bellen op 020 642 7255. Bij complicaties buiten onze openingstijden verwijzen wij u door naar onze spoedpagina, bij de vertoonde partijen kunt u in geval van spoed 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht.

Plaatprothese kosten

< overzicht met tarieven wordt ingevoegd na ontvangst >

Standaard vergoeding uit de tandartsverzekering

Een plaatprothese wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, ook niet wanneer u jonger dan 18 jaar bent. Om in aanmerking te komen voor een (volledige) vergoeding van een plaatprothese dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Informeer bij uw zorgverzekeraar of uw plaatprothese wordt vergoed.

020 642 7255 Afspraak maken

Reinigingstips plaatprotheses

Onder uw plaatprothese kunnen etensresten blijven zitten. Voor een optimale hygiëne is het daarom belangrijk om uw prothese na iedere maaltijd te reinigen met een protheseborstel. Vermijd hierbij tandpasta, omdat dit een schurend effect geeft. Reinig ook het slijmvlies onder uw plaatprothese en poets vervolgens uw eigen gebit met een normale tandenborstel en tandpasta. Bij ons ontvangt u een schriftelijke instructie met handige tips over het schoonmaken van uw plaatprothese.

Meer informatie over plaatprothese

Wilt u meer informatie over een plaatprothese? Maak een afspraak bij onze tandtechnicus. Neem contact met ons op via 020 6427 255, door te mailen naar info@tandartsrivierenbuurt.nl of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Naam*
E-mailadres*
Telefoonnummer
Bericht*

Niet leesbaar? Verander tekst

We wijzen je op ons Privacy- en cookieverklaring.