Tips om gevoelige tanden te voorkomen

21 Juni, 2016 10:53

U eet een lekker koud ijsje en ineens krijgt u een pijnscheut door uw tanden. Herkenbaar? Ongeveer 50% van de Nederlanders heeft weleens last van gevoelige tanden. Het is niet ernstig, maar wel heel vervelend. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, geven wij u een aantal tips om ervoor te zorgen dat u geen last krijgt van gevoelige tanden.

Hoe krijgt u gevoelige tanden?

Gevoelige tanden worden vaak veroorzaakt doordat een deel van de tandhals blootligt. Dit ontstaat door teruggetrokken tandvlees, dat wordt ontwikkeld door een slechte mondhygiëne of juist doordat u te hard, te lang of te vaak uw tanden poetst. Als u merkt dat uw tandvlees terugtrekt, raadpleeg dan direct een tandarts: dit gebeurt namelijk niet zomaar.

Zorg voor een optimale mondhygiëne

Hoe beter u uw gebit verzorgt, hoe minder snel u last krijgt van gevoelige tanden. Gebruik een zachte tandenborstel, tandpasta, ragers, stokers en flosdraad. Poets daarnaast minimaal twee en maximaal drie keer per dag uw tanden gedurende twee minuten.

Gebruik speciale tandpasta en spoel uw mond niet

Er zijn diverse tandpasta’s op de markt gericht op gevoelige tanden, zoals Sensodyne. Deze kunt u ook prima ter preventie gebruiken. Poets uw tanden met deze tandpasta en spoel uw mond niet na. Hierbij spoelt u namelijk de werkzame stoffen weg, wat natuurlijk zonde is.

Pas uw voeding aan

Voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad lossen uw tanden en kiezen op, waardoor u sneller last krijgt van pijnprikkels. Denk hierbij aan vruchtensappen, zure vruchten en koolzuurhoudende dranken. Zorg er daarnaast voor dat u op een dag maximaal 7 eet- en drinkmomenten hebt.

Wacht na het consumeren van deze zuurhoudende producten een uur voordat u uw tanden gaat poetsen: uw speeksel heeft dan even de tijd om het zuur te neutraliseren.

Bezoek regelmatig een tandarts en mondhygiëniste

Het controleren van het tandvlees is één van de controlepunten van de tandarts. Indien u op regelmatige basis uw tandarts bezoekt, zal hij of zij snel kunnen vaststellen dat uw tandvlees aan het terugtrekken is. De mondhygiëniste zorgt ervoor dat uw mondhygiëne optimaal gereinigd is en zal u tips geven over mondverzorging.

Hebt u last van gevoelige tanden? Of wilt u meer informatie om vervelende probleem te vermijden? Neem dan contact op met tandartspraktijk T. Broekman – Teggelaar, gelegen in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Wij helpen u graag bij het voorkomen én genezen van gevoelige tanden.

< Kosten klikgebit hoger vanaf 2017